Verbrand rubber, nieuwe start. Authentiek zijn in een verwarrende wereld.

In mijn werk als loopbaan- en life coach ben ik me de afgelopen jaren rot geschrokken van het aantal mensen dat hun dag vulling is gaan zien als een vorm van geaccepteerd leed. Veel mensen zouden niet aarzelen om het roer om te gooien als ze een risicoloze kans kregen. Als je vervolgens vraagt hoe dat leven er dan uit zou zien komen ze echter vaak niet veel verder dan een opsomming van zaken die ze níet meer willen. Misschien herken je het zelf ook wel: je zit niet lekker in je vel. Je komt moe thuis en soms heb je dat van maandag t/m donderdag. Vrijdag is nog wel te doen want het verlossende weekend staat voor de deur, maar dat zit dan weer vol zit met allerlei ‘moetjes’. En dan is het weer maandag…

Maar ja, je staat positief in het leven en het lijkt allemaal niet zo erg en eigenlijk wel normaal. Je verdient redelijk, sommige collega’s zijn best aardig en niet al je werk is saai. Met die instelling kun je het lang volhouden maar de kans is groot dat als je niets doet het leven een soort survival tocht blijft tot je niet verder kan.

Aan de andere kant werk ik met mensen die er op het eerste gezicht erg succesvol uitzien. Ze maken carrière, hebben hun privéleven op orde en lopen regelmatig een halve marathon. Ze hebben het leeuwendeel van hun leven ingericht met activiteiten waar ze zelf voor hebben gekozen. Maar toch, als je in een open en eerlijk gesprek met ze komt, hebben ook zij vaak het idee dat er iets ontbreekt. Dat ze niet uit het leven halen wat erin zit. Dat er meer moet zijn.

Het leven is een soort roeien tegen de stroom geworden. Remmen en gas geven tegelijkertijd. En dan gaat het zo naar rubber ruiken. Dat is niet de geur van een inspirerend leven.

Waar je je ook in herkent, het is niet altijd even makkelijk om je energie vast te houden, om niet te worden geleefd. Het geschipper met de verschillende rollen die je in de maatschappij hebt, zakelijk en privé vergt steeds meer van ons. We verliezen het contact met ons binnenste ‘IK’. Maar dit contact is essentieel om stand te houden in de wereld. Aan dit contact ontleen je de zin en richting van jouw leven en het stelt je in staat bij ‘jezelf’ te blijven- krachtig, authentiek en congruent

Zonder dit contact tussen deze innerlijke wereld, de wereld van je ‘IK’, en de uiterlijke wereld, de wereld waar in we leven, raken we de zin van het bestaan kwijt.

Congruentie is een sleutelwoord daarbij. Maar hoe werkt dat nou met congruent en niet congruent en wat heeft dat met energie te maken?

Het basisidee is simpel: als je weet wie je bent (identiteit), als je weet wat je wilt (missie), en je weet wat je kunt (kwaliteiten) moet je in staat zijn bij je energie te komen. Je gepassioneerd voelen is het resultaat van het in lijn zijn van wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Dat is congruentie.

Het met jou vinden van antwoorden op deze vragen is de rode lijn van mijn coachtrajecten.

Scroll naar boven