Instagram en keuzestress

Het lijkt dat omdat alles tegenwoordig kan, dat alles ook moet. Veel mensen streven in alles naar perfectie. Hun lichaam, relatie, werk, de reizen die ze maken en de spullen die ze hebben. We hangen onze identiteit steeds meer op aan datgene wat we kunnen laten zien op Instagram. Ik hoor daarbij vaak dat mensen het idee hebben dat als ze een verkeerde keuze maken dat het leven dan aan hun neus voorbij gaat. En dat voelt voor hen als onverdraaglijk.

Keuzestress is een vorm van stress/spanning die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die allemaal moet worden overwogen om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Je slaapt dan bijvoorbeeld slecht omdat je voor een keuze staat of bent snel geïrriteerd en hebt geen energie. Of je kiest helemaal niet meer en blijft beslissingen voor je uit schuiven….

Een beetje horen deze dilemma’s bij mens zijn. We hebben een vrije wil waarmee we keuzes kunnen maken. Dat geeft ons het evolutionaire voordeel dat we kunnen overwegen waar we de beste overlevingskansen hebben. Dat zit dus in de aard van het beestje maar het is nu meer zo relevant. In plaats van dat we dat vermogen gebruiken om echt gevaar te vermijden zetten we het nu in om te proberen te voorkomen dat we iets missen wat ons leven groots en meeslepend moet maken.

Tip 1: Overschat je denken niet zo. Je hoofd is op z’n best een goede rekenmachine. Handig voor het maken van relatief onbelangrijke keuzes. Wat kost dit merk hagelslag t.o.v. het huismerk en wat is mijn budget bijvoorbeeld. Maar als het gaat om de echt belangrijke dingen dan is je hoofd snel uitgedacht. Wil ik kinderen? Waar ga ik wonen? Wat voor baan moet ik zoeken en welke studie vind ik leuk? Je kan denken tot je een ons weegt maar dat brengt je niet verder.

Tip 2: Probeer in contact te komen met wat diep van binnen werkelijk belangrijk voor je is. Waarom kom je ’s ochtends uit je bed? Waaróm doe je wat je doet? Hoe zie je jezelf over 10 jaar? Wat drijft je? Welke waarden wil je in je leven vervullen? Als je daar contact mee leert maken dan is het maken van keuzes veel meer een onbewust proces. Dan gaat kiezen vanzelf.

Life-, en loopbaancoaching gaat hier in essentie over. En hé dat treft: daar ben ik goed in:)

 

Het is overigens niet je schuld dat je zo bent gaan denken, maar het is wel de vraag of je zo wil blijven leven. Het is doodvermoeiend. En ja ook hier heb je een keuze!

Scroll naar boven