Niet goed genoeg?

Het is uiteindelijk meestal maar één zinnetje wat in ieders (onbewuste) gedachten voortdurend domineert.  Vaak is het iets in de trend van: “ik ben niet goed genoeg”, “ik hoor er niet bij” of  “ze begrijpen mij niet”. Het uit zich in de vorm van een emotie die ten koste van alles vermeden moet worden. En zo besteden we ons leven aan ergens het beste in worden of  in het middelpunt van de belangstelling staan. De bevrediging daarvan komt soms een moment maar verdwijnt altijd weer snel. Een scheef oog, een verkeerde opmerking en we zijn weer terug bij: ‘zie je wel, ik ben niet goed genoeg’. Het is als wankel lopen langs een ravijn. Omgekeerd komt het overigens net zo vaak voor. We vermijden dan elke uitdaging of maken onszelf onzichtbaar.
 Natuurlijk vermommen we dit gevoel en ontkennen we ‘het zinnetje’. Anders is het allemaal te pijnlijk en te simpel. We zitten graag ingewikkeld in elkaar. Dat maakt ons uniek en belangrijk. We worden boos, schieten in zelfmedelijden of gaan dwangmatig gedrag vertonen. Of we zetten ons nog harder in. Keer op keer. Hetzelfde gedrag.  Hopend op een ander resultaat.
Zo’n zinnetje noemen we een ‘life sentence’. Omdat het zowel een ‘zinnetje’ is wat je hele leven in je (onbewuste) denken steeds aanwezig is als ook iets waar je jezelf toe ‘veroordeeld’ hebt.
Het hoort bij mens zijn. Het ligt aan de basis van de emotionele knoppenmachine die we nu eenmaal zijn. Uiteindelijk zijn de meeste van onze overtuigingen, waarden en normen er op gebaseerd. En daar zijn onze acties en gevoelens weer mee verbonden.
In mijn coachings trajecten komt dit principe altijd aan bod. Inzicht in hoe dit voor jou werkt maakt toekomstige keuzes bewuster en meer bevredigend. Er is de gelegenheid om meer van uit mogelijkheid dan vanuit vermijding te gaan leven.
Het slechte nieuws is dat het nooit helemaal over gaat. Door inzicht er in kun je echter wel leren om dit in-authentieke gevoel om te zetten in ander gedrag. Met frissere resultaten.
Ben je nieuwsgierig hoe dit principe jouw leven beïnvloedt en je bijvoorbeeld afhoudt van een nieuwe baan of andere resultaten? Neem contact met me op.